## Math Expressions Common Core Grade 2 Unit 7 Lesson 3 Answer Key Length Word Problems and Number Line Diagrams

**Math Expressions Grade 2 Unit 7 Lesson 3 Homework**

**Solve. Show your work.**

Question 1.

Becky’s garden is 21 meters wide. Jerry’s garden is 17 meters wide. How much wider is Becky’s garden than Jerry’s garden?

Answer:

4 meters wider is Becky’s garden than Jerry’s garden.

Explanation:

Length of Becky’s garden = 21 meters.

Length of Jerry’s garden = 17 meters.

Difference:

Length of Becky’s garden – Length of Jerry’s garden

= 21 – 17

= 4 meters.

Question 2.

Hannah’s painting is 39 inches long. She adds 12 inches to it. How long is the pointing now?

Answer:

Length of painting now = 51 inches.

Explanation:

Length of Hannah’s painting = 39 inches.

Length of Hannah’s painting she added = 12 inches.

Length of painting now = Length of Hannah’s painting + Length of Hannah’s painting she added

= 39 + 12

= 51 inches.

**Use the number line diagram to add or subtract.**

Question 3.

Loop 28 and 56. Loop the difference D.

How long is it? ___________________

Answer:

Explanation:

Difference:

56 – 28 = 28.

Question 4.

Loop 48. Add 15 to it. Loop the total T.

How long is it? __________________

Answer:

Explanation:

48 + 15 = 63.

**Math Expressions Grade 2 Unit 7 Lesson 3 Remembering**

**Add.**

Question 1.

14 + 46 + 62 + 39 = __________

Answer:

14 + 46 + 62 + 39 = 161.

Explanation:

14 + 46 + 62 + 39 = 60 + 62 + 39

= 122 + 39

= 161.

Question 2.

Count the hundreds, tens, and ones. Write the total.

Answer:

Explanation:

Hundreds place = 2(100)

Tens place = 6(10)

Ones place = 9(1)

Total number = Hundreds place + Tens place + Ones place

= 2(100) + 6(10) + 9(1)

= 200 + 60 + 9

= 260 + 9

= 269.

Question 3.

Make 2 halves.

Answer:

Explanation:

Two halves on the square is shaded.

Question 4.

Make 3 thirds.

Answer:

Explanation:

3-third of a square is shaded:

Question 5.

Make 4 fourths.

Answer:

Explanation:

4 fourths of square is shaded:

Question 6.

**Stretch Your Thinking** Write a subtraction word problem that has the answer 6 feet.

Answer:

Question: A wall is 36 feet long in a room. A picture is 30 feet long is fixed. How much length is left on the wall more.

Solution: Length remaining on the wall in a room = 6 feet.

Explanation:

Length of the wall in a room = 36 feet.

Length of the picture in a room = 30 feet.

Length remaining on the wall in a room = Length of the wall in a room – Length of the picture in a room

= 36 – 30

= 6 feet.